Moslimhaat moet worden erkend als discriminatie, zegt wethouder Baldewsingh

DEN HAAG – Islamfobie moet net als antisemitisme een officiële discriminatiegrond worden. Jodenhaat wordt gezien als discriminatie van Joden gebaseerd op etniciteit of religie. Voor moslimhaat is deze erkenning er niet. De Haagse wethouder Rabin Baldewsingh (PvdA) wil dat veranderen.

De afgelopen twee jaar is islamfobie heftiger geworden, schrijft Baldewsingh in een brief aan de Haagse gemeenteraad over antidiscriminatie. Maar om een goed beeld te krijgen van de toename ervan, moet moslimdiscriminatie eerst erkend worden.

‘Het is van belang dat incidenten waarbij sprake is van islamfobie/moslimhaat worden geregisterd, ‘ schrijft Baldewsingh. ‘Islamfobie/moslimhaat is nog geen officiële discriminatiegrond waardoor de ernst en mate van moslimdiscriminatie nog niet goed inzichtelijk is. Er moet eerst erkenning komen voor deze (relatief) nieuwe vorm van discriminatie.’

Aandringen bij minister

De wethouder gaat er bij minister Lodewijk Asscher (PvdA) van Integratie, het Openbaar Ministerie, de politie en bij lokale antidiscriminatievoorzieningen op aandringen om moslimdiscriminatie als aparte grond op te nemen, naast godsdienst in algemen zin en anitsemitisme.

Verder wil Baldewsingh jodenhaat aanpakken. ‘Hoewel het antisemitisme al een lange geschiedenis kent, is er sprake van een 21e-eeuwse golf aan antisemitische incidenten op straat en internet, verstoringen van de dodenherdenking in ons land en problemen in het onderwijs over de Holocaust.’ Om oplossingen te vinden tegen antisemitisme gaat hij in gesprek met Joodse instellingen en organisaties.

Bron: Omroep West

Posted March 18, 2015 in: Uncategorized by admin