ACHTERGROND 21 MAART – Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

De demonstratie was georganiseerd door het Pan Afrikaans Congres.

De pasjeswet dwong de zwarte bevolking dáár te gaan wonen waar de blanke regering wilde. Gezinnen werden daardoor vaak uit elkaar gehaald. Zonder waarschuwing vooraf openden politieagenten vuur op de demonstranten. Het werd een bloedbad: 69 mensen, onder wie 10 kinderen en 8 vrouwen, werden doodgeschoten en 180 mensen raakten gewond.

Op de schietpartij in Sharpeville volgde de proclamatie van de noodtoestand door de Zuid-Afrikaanse regering en de bekendmaking van enkele noodwetten. Op grond van de noodtoestand en deze wetten werden in een korte tijd meer dan 20.000 mensen opgepakt.

In Zuid-Afrika wordt op deze dag de Dag van de mensenrechten gevierd.

 

Internationale Dag tegen Racisme en Discriminatie

 

Posted March 18, 2015 in: Uncategorized by admin